Jaki cukier wybrać?

Cukier w diecie jest potrzebny, ale znaczenie ma jego rodzaj i ilość. Nadmierne spożycie rafinowanego cukru jest prostą drogą do rozwoju rozmaitych chorób i to nie tylko cukrzycy typu II. Cukier jest prozapalny, osłabia układ odpornościowy, stanowi doskonałą pożywkę dla komórek rakowych i grzybów. Mowa jest tutaj oczywiście o białym cukrze, źródle pustych kalorii. Najbardziej wartościowy jest naturalny cukier znajdujący się w owocach czy miodzie. Alternatywą dla białego cukru jest cukier trzcinowy, czyli nierafinowany.

Cukier biały vs brązowy – co jest lepsze?

Rodzajów cukru jest naprawdę wiele, ale niektóre z nich są wręcz szkodliwe, mają bardzo niekorzystny wpływ na organizm. Słodzić można cukrem palmowym, trzcinowym, ksylitolem, erytrolem, stewią itd. Przed sięgnięciem po słodzidło, trzeba zastanowić się nad tym, jaki ma wpływ na zdrowie. Najpopularniejszy i najtańszy jest oczywiście biały cukier, który pozyskuje się z buraków cukrowych. Niemalże w stu procentach składa się on sacharozy, jest to cukier poddany procesowi rafinacji. Sacharoza jest bardzo niemile widzianym składnikiem w diecie, zakwasza organizm. To z kolei wiąże się z wystąpieniem szeregu objawów w postaci zmęczenia, obniżonej odporności i zwiększonej podatności na infekcje, ospałości, spadku wydolności organizmu, nerwowości, niedoborów elektrolitów, bólu głowy, trądziku, dolegliwości żołądkowo-jelitowych, cellulitu, problemów ze stawami i nerkami, zaburzonej pracy serca.

Długotrwałe zakwaszenie organizmu prowadzi do wystąpienia szeregu dodatkowych dolegliwości zdrowotnych, sprzyja rozwojowi rozmaitych chorób. Sacharoza zaburza nawet działanie układu hormonalnego i wzmaga namnażanie komórek rakowych. Jeśli ktoś chce być zdrowy, to powinien na zawsze pożegnać się z białym cukrem, można go zastąpić wersją nierafinowaną, czyli cukrem brązowym, który wytwarza się z trzciny cukrowej. Zawiera ona niezwykle cenną melasę, która ma wiele cennych mikroelementów. Bardzo ważne jest to, aby kupić prawdziwy cukier trzcinowy, bo nie brakuje na rynku podróbek w postaci białego cukru z dodatkiem barwników karmelowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *